Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cikkek és kritikák képes leírás - Horoszkóp.tlap.hu
részletek »

Cikkek és kritikák - Horoszkóp.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: horoszkop.tlap.hu » Cikkek és kritikák
Keresés
Találatok száma - 3 db
Áltudomány-e az asztrológia?

Áltudomány-e az asztrológia?

Gyakran felmerülő vád az asztrológiával kapcsolatban, hogy tudománytalan, semmilyen alapja nincs, szemfényvesztés. Csak a talajt vesztett, létbizonytalanságban élő, boldogságot hajszoló hiszékenyek megtévesztésére alkalmas, és a magukra valamit is adó emberek nem dőlnek be neki. Kozma Szilárd erdélyi író-asztrológust kérdeztük, mi erről a véleménye.

Eredete

Eredete

Az asztrológia az emberiség egyik legősibb tudománya. Minden napjainkig megismert ősi civilizációban fontos szerepe volt, és napjainkban is sokan művelik. Az asztrológia görög eredetű szó, jelentése csillagtudomány. Abból a sok generáció alatti megfigyelésből indul ki, hogy összefüggés van az égitestek kölcsönös helyzete és az emberek jelleme, életük sorsdöntő eseményei között, és ez nemcsak az egyénekre vonatkoztatva igaz, hanem a társadalomban végbemenő történések között is. A nyugati kultúrában a közel-keleti asztrológia terjedt el, míg a Távol-Keleten ettől lényegesen különböző, de egymás közt hasonlóságot mutató rendszerek alakultak ki, melyeket összefoglalóan kínai asztrológiának neveznek. A horoszkóp eredetét keresve több ezer évet kellene visszautazni a történelemben, bár egyes kutatások szerint több mint tízezer évvel korábbról is találhatunk nyomokat, melyek a horoszkóp ősi formáira utalnak. Alexander Marschack, ausztrál történelemtudós állítása szerint a paleolit korban keletkeztek azok a faragott rénszarvas csontok, melyek egy közel-keleti ásatás során kerültek elő.

Olyan, mint a gravitáció

Olyan, mint a gravitáció

Nem hiszek a horoszkópban. Valahogy sosem állt össze az, hogy a születésem pillanatában a millió fényévekre levő égitestek látszólagos helyzete hogyan tudná befolyásolni azt, hogy a jövő héten éppen megnyerem a lottóötöst, vagy sem. Ebből kiindulva az asztrológiát mindig is valami olyasminek képzeltem, mint a pankráció, amiről mindenki tudja, hogy hókuszpókusz az egész, mégis vannak, akik nézik, mert kíváncsiak a show-ra.

Tuti menü